Масло лаванди

Вступ.

1. Якості масла лаванди та вплив на людину з психологічної та медицинської точки зору.

Висновки.

Список використаної літератури.


Вступ

Стародавні греки й римляни високо цінували лаванду за ароматичні й властивості, що очищають, додаючи її у ванни для зняття утоми (звідси її назва "lavare" - панцира. "митися"). Лаванда і її препарати застосовувалися для боротьби із заразними хворобами, патриції натиралися лавандовим маслом, захищаючись від епідемій, окурювали лавандою повітря. У народній медицині спиртові розчини масла лаванди застосовували при лікуванні мігрені, неврастенії, ревматизму, серцево-судинних захворювань, хвороб бруньок. Багато століть лаванда використовувалося як лікарський засіб при м'язових і зубних болях. У глиб століть іде й традиція отдушувати лавандою постільна білизна.

Масло лаванди має чистий і свіжий захід, що просочує повітря приємним, стимулюючим і в той же час розслаблюючим ароматом.

1. Якості масла лаванди та вплив на людину з психологічної та медицинської точки зору

Масло лаванди відноситься до масел загальтерапевтичної дії. Воно ідеально сполучається з багатьма іншими ефірними маслами, наприклад, з маслом розмарину, м'яти, лимона й ін. Ароматичні ванни із цими маслами сприяють очищенню організму від шлаків, полегшують хворобливі стани, пов'язані з менструальним періодом.

Ванночки для ніг з лавандовим маслом знімають утома, попереджаючи появу неприємного заходу й поту.

Масло лаванди знімає запалення при шкірних захворюваннях, включаючи псоріаз, екзему й інші форми дерматиту, заспокоює біль при опіках і стимулює загоєння.

Лікарі рекомендують масло лаванди (ванни, аромалампа) при емоційних розладах, таких як депресія, безсоння, нервозність, стрес. Ванни з маслом лаванди рекомендуються також жінкам під час усього періоду вагітності й клімактеричного періоду для усунення гормональних порушень. Масло середньої ноти.

Енергетика масла: сприяє самопізнанню, медитації, швидкому відновленню сил. Забезпечує повну енергетичну релаксацію. Зменшує агресію, допомагає вилікувати від заздрості.

Основні властивості:

· заспокійливе, антистресове, антидепресивне

· протизапальне, антиалергічне

· адаптогенное, антиоксидантное

· антисептична, бактерицидна дія (віруси, гриби, микоплазмы)

· иммуномодулирующее, що загоює

· спазмолитическое

· радиопротекторное, антитоксичне

Показання до застосування:

· псоріаз, екзема, дерматити, себорея, вугри, грибкові захворювання

· респіраторні й сечостатеві інфекції

· безсоння, нервозність, депресія, стрес

· мігрені, спазми головного мозку

· міозит, радикуліт, ревматизм, невралгія

· хворобливі стани й гормональні порушення при місячних і клімаксі

· зняття болю й загоєння опіків, ран

· очищення організму від шлаків

· лупа й ламкість волосся

· аритмія, тахікардія, нормалізує артеріальний тиск, вирівнює пульс

· нормалізація роботи печінки й жовчного міхура

· ароматизація білизни й захист від комарів, моли та ін.

· протиотрута при укусах отрутних комах і змій

Ароматичні ванни сприяють очищенню організму від шлаків, полегшують хворобливі стани, пов'язані з менструальним періодом. Ванночки для ніг з лавандовим маслом знімають утома, попереджаючи появу неприємного заходу й поту.

Масло знімає запалення при шкірних захворюваннях, включаючи псоріаз, екзему й інші форми дерматиту, заспокоює біль при опіках і стимулює загоєння. Ванни з маслом лаванди рекомендуються також жінкам під час усього періоду вагітності й клімактеричного періоду для усунення гормональних порушень.

Лавандове масло знижує артеріальний тиск, діє як протиспазматичний й знеболюючий засіб при ревматичних болях, мігрені, м'язових спазмах і хворобливих місячних. Стимулює крово- і лімфообігу, процеси загоєння. Впливає на травну систему. Стимулятор імунітету.

Володіє протибактеріальним, противогрибковим, противірусним і противопаразітарним дією, будучи натуральним природним антисептиком. Тому лавандове масло ефективно при різних інфекційних захворюваннях.

Масло прекрасно підходить для дезодорації, знезаражування повітря в приміщеннях і ароматизації білизни. Використовується як репелент.

Вплив на біоенергетику людини: сприяє самопізнанню, медитації, швидкому відновленню сил. Забезпечує повну енергетичну релаксацію.

Це масло приносить приємний настрій і розслаблення. Зняти втому з ніг допоможе тепла ванна з маслом м'яти.

При використанні ефірних масел треба пам'ятати:

• Ефірні масла треба застосовувати з обережністю вагітним і хворим епілепсією.

• Дотримуватись дозування (кількість крапель).

• Не наносити на шкіру нерозбавлені ефірні масла. Концентрація при нанесенні на шкіру не повинна перевищувати 5 крапель на 10 мл (1 чайну ложку) основи (рослинне або оливкове масло/ Mixing oil/ Tangible massage lotion/ крем).

• При всіх способах застосування берегти очі. Тримати в недоступному для дітей місці.

• Не застосовувати в ранньому дитячому віці (до 3 років).

• Внутрішнє застосування ефірних масел - по вказівках лікаря і з обережністю, у зв'язку з їх високою концентрацією і можливістю подразнення і пошкодження слизової оболонки шлунку.

Лаванда - визнана королева ароматерапії. Універсальний засіб, ідеально підходить для використання в домашній аптечці. Всі частини рослини містять ефірне масло, що одержують методом гідродистиляції. Для одержання 1 кг ефірного масла необхідно до 100 кг сировини.

Головною складовою частиною масла є складні ефіри спирту L- Ліналоола й кислот (оцтової, масляної, валеріанової й капронової). Крім того, у ньому виявлений каріофиллен, гераніол, лавандіол, борнеол і ін. У квітках утримуються також дубильні речовини, гіркоти й смоли, урсолова кислота, кумарин, герніарин. Кумарин і герніарин у процесі гідродистиляції переганяються одночасно з ефірним маслом.

Квітки володіють сечогінним, протисудорожним і седативною дією, що поліпшує мозковий кровообіг. Лавандове масло має антисептичні й бактерицидні властивості. Розчин ефірного масла стимулює загоєння ран без грубих фляків на шкірі.

Лавандове масло входить до складу французьких патентованих препаратів, що володіють нейро- і міотропною активністю, а також в австрійський патентований засіб - інгаляційну рідину, що є діючим профілактичним засобом проти грипозних інфекцій. Воно включено у французький патентований, гігієнічний препарат, призначений для догляду за тваринами (для попередження їхніх захворювань). Заспокійлива дія лаванди використовують у стоматології й для лікування інгаляціями ринітів, ларингітів, пневмонії.

У народній медицині спиртові розчини масла лаванди й квітки застосовували при лікуванні мігрені, неврастенії, ревматизму, серцево-судинних захворювань, при сечокам’яної хвороби й пієлонефриті, для лікувальних ванн при запаленні суглобів, як ранозаживляючі, при шкірних захворюваннях і невралгіях, забитих місцях, вивихах і паралічах. Квітки лаванди служать відлякуючим засобом від комарів, москітів, моли. Лаванда є гарним нектароносом, лавандовий мед уважається цілющим.

У косметиці використовується для догляду за жирною й збудженою шкірою, ефективно при вугровій висипці, фурункулах, лупі, випаданні волосся, опіках від сонця. Аромат лаванди балансує емоції, стимулює розумову діяльність, підвищує увага, допомагає впоратися з депресією, стресом. Рекомендується при головному болі, безсонні. Прекрасно підходить для дезодорації, знезаражування повітря в приміщеннях і ароматизації білизни. Використовується як репелент.

Ефірне масло лаванди широко використовується в аромотерапії. Сучасна ароматерапія виділяє наступні основні властивості ефірного масла лаванди, що проявляються при прийманні усередину: противоспазматичне (у токсичних дозах - збудливе), болезаспокійлива, заспокійлива церебральна збудливість (прийом усередину й через шкіру), антисептичне, бактерицидне, внутрішнє й зовнішнє - антисептик легеневий і модифікатор бронхіальних виділень (відхаркувальне), жовчогінне, холагенне, сечогінне й потогінне, тонізуюче серцеву й нервову системи, антиревматичне, збільшує секрецію шлунка й моторність кишечника, протимігреневе, глистогонне, гіпотензивне.


Висновки

Масло лаванди, залежно від того, до якої базової основи його додати, може робити як тонізуючий, так і розслаблюючий ефект. Це прекрасне антиспазматичне й антисептичний засіб, можна використовувати для будь-якого типу шкіри. Масло лаванди добре очищає, воложить і харчує шкіру, поліпшуючи її мікроциркуляцію, а також знімає різні роздратування й запалення. Можна застосовувати для інгаляцій, масажу, а також додавати у ванни.

У наш час лавандове масло користується великим попитом і широко використовується в медицині, косметичної й парфумерної промисловості. У домашніх умовах масло лаванди застосовується для розслаблення, зняття стресу й знаходження щиросердечної рівноваги, проти головного болю й болю в суглобах, як засобу від опіків і як масажне масло.

Масло це робиться із суцвіть лаванди, і ходили легенди, що воно діє подібно молодильной воді. Зрозуміло, це тільки казки, але от реальну користь лавандового масла заперечувати не можна. Масло це допомагає при запаленнях виникаючих через шкірні захворювання, причому й таких як псоріаз або екзема, але також і при інших формах дерматиту. Воно допоможе при опіку, заспокоїть біль і посприяє більше швидкому загоєнню.

Ванни з лавандовим маслом рекомендують приймати при депресії, стресах, підвищеній нервозності. Крім того, вони будуть корисні й вагітні жінки, а також жінкам, що ввійшли в клімактеричний період, тому що лавандове масло усуне гормональні порушення.

Допоможе лавандове масло й при ревматизмі, мігрені, м'язових спазмах, що болісно проходять місячних. Крім цього воно знижує артеріальний тиск, відмінно впливає на травлення, стимулює кровообіг.

Воно - чудовий природний антисептик. Зрозуміло, уживати лавандове масло треба тільки зовнішньо.


Список використаної літератури

1. Абрамова М. Мінливості кількісного складу основних компонентів ефірної олії лаванди вульзолистої //Вісник аграрної науки. - 2003. - № 11. - C. 75-77.

2. Надельская Л. Лаванда - синие цветы //Одесский дачник. - 2001. - № 10. - C. 13

загрузка...
Top